30 jaar Windows

Een visuele reis door het verleden

Niemand kon begin jaren 80 vermoeden dat het besturingssysteem (OS) de wereld zo zou veranderen. Microsoft zocht destijds naar nieuwe vormen van interactie tussen de pc en haar gebruiker. Die vond het bedrijf uiteindelijk met het project ‘Interface Manager’, in feite niet meer dan een grafische schil over MS-DOS dat al bestond. Windows 1.0 leunde zwaar op het gebruik van een muis.

De echte bekendheid bij het grote publiek kwam pas echt met Windows 3.1 tot leven. Niet alleen de populariteit van tekstverwerker Word was enorm, ook de introductie van multimedia en natuurlijk het internet brachten ongekende mogelijkheden voor de pc-gebruiker. Ook spelletjes als mijnenveger en het kaartspel patience speelde een rol in de eerste triomf voor Microsoft in 1992.

Windows ontwikkelde zichzelf. Toen Windows 95 uitkwam op 24 augustus 1995 liep het storm, de rijen voor elektronicazaken over de hele wereld waren tientallen meters lang. De taakbalk met zijn geliefde start – en menuknop sprongen het meest in het oog. Een stevig staaltje marketing deed de rest.

Rond het millennium kwam Microsoft met Windows 98 en Windows ME (Millennium Edition). De eerste bracht ons randapparatuur zoals USB en de DVD-lezer, de tweede vooral foutmeldingen en frustraties. Wel een hit werd Windows 2000, dat voor het eerst een speciale versie voor de zakelijke markt had.

De nieuwste versie van Windows is Windows Vista. Deze versie kwam in november 2006 Veel gebruikers waren niet enthousiast over Vista en besloten bij XP te blijven. Mac OS X Leopard kwam in oktober 2007 uit.

Hoe anders werd opvolger Windows Vista in 2007 ontvangen. In bijna alles de tegenhanger van het geliefde XP, want de gebruiksvriendelijkheid was ver te zoeken. Grof gezegd was Vista ‘te zwaar’ voor de gemiddelde pc, die de hoge systeemvereisten niet aan kon. Ook het ontbreken van ondersteuning van hardware en randapparatuur was een aanzienlijk probleem. Het resultaat? Ontevreden gebruikers en weer een grote flop. Dit terwijl het ontwikkelen van Windows Vista volgens Microsoft 6 miljard dollar had gekost.

Windows 7

Redding was gekomen

Windows 7 maakte weer veel goed. De stabiliteit keerde terug, net als de snelheid en compatibiliteit. Het grote publiek sloot Windows 7, uitgebracht in oktober 2009, weer in de armen. Visueel gezien was vooral de taakbalk veranderd, maar de grote kracht lag onder de motorkap: het systeem werkte weer zoals bedoeld.

Windows 7 word tot 13 januari 2015 volledig ondersteund door Microsoft. Dit houdt in dat Microsoft oplossingen, updates en technische ondersteuning biedt. Na januari 2015 vervalteen deel van de basis ondersteuning, maar Microsoft zorgt tot januari 2020 voor beveiligingsupdates. Hierdoor kunt u nog wel gebruik blijven maken van het systeem. Let wel goed op of het Service Pack op uw computer is geïnstalleerd. Want de laatste updates voor Windows 7 zónder Service Pack verschenen in april 2013.

Microsofts Windows-besturingssysteem heeft 89 procent van de markt in handen. Apple’s Mac OS X heeft een marktaandeel van rond de tien procent. Het open-source besturingssysteem Linux heeft een marktaandeel van ongeveer één procent.

Uit een onderzoek van het onderzoeksbureau NPD blijkt dat 2008 een slecht jaar was voor software in het algemeen en voor besturingssystemen in het bijzonder. De verkoop van software nam vorig jaar af met tien procent. De verkoop van besturingssystemen daalde zelfs met 40 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Het onderdeel software nam vorig jaar af met tien procent. De verkoop van besturingssystemen daalde zelfs met 40 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Het onderzoek keek niet naar de verkoop van besturingssystemen aan zakelijke klanten.

Ondanks het succes van Windows 7 besloot Microsoft in 2012 toch voor een koerswijziging.

Met Windows 8.

 

Radicaal kwamen Windows 8 en 8.1. Ze zagen er met de grote gekleurde blokken en het plotseling ontbreken van het startmenu weer totaal anders uit. Het idee was het creëren vaneen ‘touch vriendelijke’ omgeving voor zowel de pc als de sterk opgekomen tablet. In de praktijk bracht het vooral veel gebruikers in de war: het werd niet prettig gevonden de interface en de kleuren te schreeuwend. Het vroeg gewoon om iets anders.

555555

 

Maar de vertrouwde interface kwam terug met windows 10.

Maar de vertrouwde interface kwam terug met windows 10. Windows 10 lijkt weer op het bekende, uitgebalanceerde Windows. Met zijn universele apps is het ontworpen voor niet alleen pc’s, tablets en smartphones maar ook spel computers en nieuwe apparaten als de eigen Hololens (futuristische digitale bril) en de Raspberry Pi, de razend populaire mini-pc ter grootte van een creditcard.

Softwarereus Microsoft blijft zo onverminderd ambitieus en wil binnen drie jaar 1 miljard apparaten uitrusten met Windows 10. We zullen zien of men deze belofte waarmaakt de toekomst zal het leren leren. Alles moet hard op worden gevraagd, hoe zal het gaan met de privacy van de mensen online? Want de apps mogen te veel!

66666

Neem vrijblijvend contact op

Voor u maak ik graag een oplossing op maat, bel of mail me vrijblijvend.

Contactformulier

Klik hier om gebruik te maken van mijn online contactformulier. Ik ben bereikbaar in de omgeving randstad e.o.

Telefoon

Telefoon: 0637305323 Spreek uw bericht in met naam en telefoonnummer, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.

Email

Wilt u liever contact opnemen per mail? Stuur dan een email naar info@nederlandonlineservices.com