30 jaar Windows

Een visuele reis door het verleden

Niemand kon begin jaren 80 vermoeden dat het besturingssysteem (OS) de wereld zo zou veranderen. Microsoft zocht destijds naar nieuwe vormen van interactie tussen de pc en haar gebruiker. Die vond het bedrijf uiteindelijk met het project ‘Interface Manager’, in feite niet meer dan een grafische schil over MS-DOS dat al bestond. Windows 1.0 leunde zwaar op het gebruik van een muis.

De echte bekendheid bij het grote publiek kwam pas echt met Windows 3.1 tot leven. Niet alleen de populariteit van tekstverwerker Word was enorm, ook de introductie van multimedia en natuurlijk het internet brachten ongekende mogelijkheden voor de pc-gebruiker. Ook spelletjes als mijnenveger en het kaartspel patience speelde een rol in de eerste triomf voor Microsoft in 1992.

Windows ontwikkelde zichzelf. Toen Windows 95 uitkwam op 24 augustus 1995 liep het storm, de rijen voor elektronicazaken over de hele wereld waren tientallen meters lang. De taakbalk met zijn geliefde start – en menuknop sprongen het meest in het oog. Een stevig staaltje marketing deed de rest.

Rond het millennium kwam Microsoft met Windows 98 en Windows ME (Millennium Edition). De eerste bracht ons randapparatuur zoals USB en de DVD-lezer, de tweede vooral foutmeldingen en frustraties. Wel een hit werd Windows 2000, dat voor het eerst een speciale versie voor de zakelijke markt had.

De nieuwste versie van Windows is Windows Vista. Deze versie kwam in november 2006 Veel gebruikers waren niet enthousiast over Vista en besloten bij XP te blijven. Mac OS X Leopard kwam in oktober 2007 uit.

Hoe anders werd opvolger Windows Vista in 2007 ontvangen. In bijna alles de tegenhanger van het geliefde XP, want de gebruiksvriendelijkheid was ver te zoeken. Grof gezegd was Vista ‘te zwaar’ voor de gemiddelde pc, die de hoge systeemvereisten niet aan kon. Ook het ontbreken van ondersteuning van hardware en randapparatuur was een aanzienlijk probleem. Het resultaat? Ontevreden gebruikers en weer een grote flop. Dit terwijl het ontwikkelen van Windows Vista volgens Microsoft 6 miljard dollar had gekost.

Windows 7

Redding was gekomen

Windows 7 maakte weer veel goed. De stabiliteit keerde terug, net als de snelheid en compatibiliteit. Het grote publiek sloot Windows 7, uitgebracht in oktober 2009, weer in de armen. Visueel gezien was vooral de taakbalk veranderd, maar de grote kracht lag onder de motorkap: het systeem werkte weer zoals bedoeld.

Windows 7 word tot 13 januari 2015 volledig ondersteund door Microsoft. Dit houdt in dat Microsoft oplossingen, updates en technische ondersteuning biedt. Na januari 2015 vervalteen deel van de basis ondersteuning, maar Microsoft zorgt tot januari 2020 voor beveiligingsupdates. Hierdoor kunt u nog wel gebruik blijven maken van het systeem. Let wel goed op of het Service Pack op uw computer is geïnstalleerd. Want de laatste updates voor Windows 7 zónder Service Pack verschenen in april 2013.

Microsofts Windows-besturingssysteem heeft 89 procent van de markt in handen. Apple’s Mac OS X heeft een marktaandeel van rond de tien procent. Het open-source besturingssysteem Linux heeft een marktaandeel van ongeveer één procent.

Uit een onderzoek van het onderzoeksbureau NPD blijkt dat 2008 een slecht jaar was voor software in het algemeen en voor besturingssystemen in het bijzonder. De verkoop van software nam vorig jaar af met tien procent. De verkoop van besturingssystemen daalde zelfs met 40 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Het onderdeel software nam vorig jaar af met tien procent. De verkoop van besturingssystemen daalde zelfs met 40 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Het onderzoek keek niet naar de verkoop van besturingssystemen aan zakelijke klanten.

Ondanks het succes van Windows 7 besloot Microsoft in 2012 toch voor een koerswijziging.

Met Windows 8.

 

Radicaal kwamen Windows 8 en 8.1. Ze zagen er met de grote gekleurde blokken en het plotseling ontbreken van het startmenu weer totaal anders uit. Het idee was het creëren vaneen ‘touch vriendelijke’ omgeving voor zowel de pc als de sterk opgekomen tablet. In de praktijk bracht het vooral veel gebruikers in de war: het werd niet prettig gevonden de interface en de kleuren te schreeuwend. Het vroeg gewoon om iets anders.

555555

 

Maar de vertrouwde interface kwam terug met windows 10.

Maar de vertrouwde interface kwam terug met windows 10. Windows 10 lijkt weer op het bekende, uitgebalanceerde Windows. Met zijn universele apps is het ontworpen voor niet alleen pc’s, tablets en smartphones maar ook spel computers en nieuwe apparaten als de eigen Hololens (futuristische digitale bril) en de Raspberry Pi, de razend populaire mini-pc ter grootte van een creditcard.

Softwarereus Microsoft blijft zo onverminderd ambitieus en wil binnen drie jaar 1 miljard apparaten uitrusten met Windows 10. We zullen zien of men deze belofte waarmaakt de toekomst zal het leren leren. Alles moet hard op worden gevraagd, hoe zal het gaan met de privacy van de mensen online? Want de apps mogen te veel!

66666

27 oktober 2019

Op een reeks gelekte beelden is het besturingssysteem Windows 10X te zien, dat exclusief voor het dubbele scherm van de Surface Neo is ontworpen.

De beelden werden ontdekt door Twitter-gebruiker WalkingCat, op een Microsoft-site die per ongeluk al online stond. Inmiddels is de pagina offline gehaald, maar niet voordat we de beelden konden downloaden.

Omdat de Surface Neo twee schermen heeft, moest de interface van Windows ook in tweeën worden gesplitst. Windows 10X kiest hierdoor voor een compleet andere aanpak dan in het traditionele Windows 10.

Dat is onder andere te zien in het menu van de startknop, die het volledige beeld van één van de schermen opvult. Hier staan de apps en bezochte sites, met daaronder bestanden die je wellicht wil openen.

Het bureaublad is ook ingericht voor een verticaler scherm, met onderin plek voor de knoppen van de menubalk. Die staan nu gecentreerd in beeld.

Bij een vergrendelde Surface Neo is onderin een streep te zien. Vermoedelijk kun je die omhoog vegen om het apparaat te ontgrendelen.

Microsoft brengt naast de Surface Neo ook een telefoon met dubbel scherm uit, genaamd de Surface Duo. Die zal echter niet op Windows 10X draaien, maar op een aangepaste versie van Android.

We moeten nog even wachten tot de Surface Neo en Windows 10X uit worden gebracht: beide staan gepland voor het einde van 2020.

13 december 2019

Microsoft werkt aan een nieuwe set iconen voor Windows 10 en bijbehorende apps. De nieuwe iconen zijn ontworpen volgens het Fluent Design en moeten het besturingssysteem een consistentere look geven.

nieuwe iconen windows 10

 

John Friedman, corporate vice president of design en research bij Microsoft heeft uit de doeken gedaan dat het bedrijf werkt aan nieuwe iconen voor Windows 10 en bijbehorende apps. Het bedrijf zegt de iconen ontworpen heeft op basis van feedback van klanten. Microsoft breekt met het platte ontwerp, dat al jarenlang door veel bedrijven wordt gebruikt en gaat voor meer kleur en verdieping.

De nieuwe set iconen bevat moderne ontwerpen voor een groot aantal Windows 10-apps waaronder Paint, Calculator, Mail en File Explorer. Microsoft Edge heeft eerder dit jaar al een nieuw pictogram gekregen evenals Microsoft Office.

Ook het Windows 10-logo is herontworpen “Onze gemeenschap is al vanaf het begin met ons bezig met het herontwerpen van het logo,” aldus Jon Friedman, hoofd van Microsoft Office design.

“We hebben voor elk icoon talloze onderzoeken uitgevoerd. Van mild tot wild, we hebben een veelheid aan ontwerprichtlijnen verkend en geluisterd naar klanten over de hele wereld. We leerden zo wat niet resoneerde bij gebruikers (vlak ontwerp en gedempte kleuren) en wat wel resoneerde (diepte, gradaties, levendige kleuren en beweging)”.

De nieuwe iconen zullen in de loop van 2020 uitgerold worden. Microsoft legt hier uitgebreid uit hoe het de logo’s heeft ontworpen.

“We hebben voor elk icoon talloze onderzoeken uitgevoerd. Van mild tot wild, we hebben een veelheid aan ontwerprichtlijnen verkend en geluisterd naar klanten over de hele wereld. We leerden zo wat niet resoneerde bij gebruikers (vlak ontwerp en gedempte kleuren) en wat wel resoneerde (diepte, gradaties, levendige kleuren en beweging)”.

De nieuwe iconen zullen in de loop van 2020 uitgerold worden. Microsoft legt hier uitgebreid uit hoe het de logo’s heeft ontworpen.

Een deel van deze nieuwe iconen was al te zien in screenshots van Windows 10X, een aangepaste versie van Windows speciaal voor apparaten met meerdere schermen.

Het idee erachter is dat de ‘software en services’ qua uitstraling beter op elkaar aansluiten. Microsoft wil daarmee benadrukken: dit is een Microsoft-product. Er is gekozen voor één huisstijl, namelijk Fluent Design. Die typeert zich door afgeronde hoeken, kleurovergangen (van licht naar donker, bijvoorbeeld) en een subtiel 3D-effect door bepaalde onderdelen van een logo naar de voorgrond te verplaatsen.

Subtiel verschil

Een logo dat eerder al opnieuw werd ontworpen volgens deze regels, was het logo voor de Edge-browser. Bij het vernieuwde Windows-logo zijn de aanpassingen minder rigoureus. Het grootste verschil met het reeds bestaande Windows-icoon is dat het effen blauw vervangen is door vier tinten blauw. Daarnaast zijn de hoeken minder puntig.

Dus we wachten af of deze stap verder gaat of dat Linux tegengas gaat geven?

Meer dan de helft van alle computers wereldwijd draait inmiddels op Windows 10, een mijlpaal die dit jaar is bereikt. Goed nieuws voor Microsoft, dat met het besturingssysteem een turbulent 2018 achter de rug had. Maatregelen waren nodig om de boel weer op de rit te krijgen en dat tekende Windows 10 in 2019.

Microsoft begint 2019 met een achterstand. Begin januari blijkt namelijk dat de oktober-update van 2018 nog maar op een klein deel van alle pc’s geïnstalleerd is. Een restant van een rommelig jaar op gebied van windows-updates. Zowel de mei- als de oktober-update komen destijds later uit dan verwacht, doordat ze grote problemen voor gebruikers veroorzaken. Van blauwe schermen tot spontaan verwijderde bestanden. Het tempo van twee grote ‘feature-updates’ per jaar is simpelweg niet meer vol te houden.

Windows 10 is nooit af, Microsoft ziet het besturingssysteem als een dienst om constant bij te werken.Met nieuwe functies en het optimaliseren van bestaande processen. Het forceren van automatische updates is een van de acties die wordt ondernomen om zoveel mogelijk gebruikers op dezelfde Windows-versie te houden. Al sinds de release in 2015 is duidelijk dat gebruikers zelf hier minder tevreden mee zijn. Dit jaar komt uit onderzoek dan ook naar voren dat updates voor hen vaak ongelegen komen.

Updates in mei en november

Dat de situatie onhoudbaar is geworden, dringt inmiddels ook bij Microsoft door. In april wordt duidelijk dat het roer flink omgaat. Er komen meer opties voor het uitstellen Windows-updates. Vooral Windows Home-gebruikers hebben daar baat bij. Het bedrijf voegt daad bij woord ten tijde van de mei-update, die overigens netjes op tijd uitkomt. Of je die gelijk wilt installeren of liever even afwacht, bepaal je zelf. Een soortgelijk fiasco als bij de vorige twee updates blijft uit.

De mei-update brengt minder nieuws met zich mee dan eerdere updates. Meest in het oog springend is de optie om een licht thema voor het besturingssysteem in te stellen. Een vervelende bijkomstigheid is dat Microsoft bij de installatie van Windows 10 ineens het aanmaken van een Microsoft-account verplicht, wat overigens te omzeilen is door je netwerkkabel los te trekken. Niettemin is hier te zien het bedrijf een rustigere koers vaart, wanneer het Windows-updates betreft.

De lijn wordt voortgezet met de november-update. Ook die komt op de geplande datum uit en ook de installatie daarvan wordt niet opgedrongen. Gebruikers die er meteen mee aan de slag willen, kunnen de update handmatig downloaden. De rest wordt met rust gelaten. Naar nieuwe functies moeten met een vergrootglas gezocht worden. Deze update staat in het teken van optimalisatie onder de motorkap. Na installatie blijft zelfs een pop-up uit die normaliter opdook om nieuwe features uit te lichten.

Mijnenveld

Wat ons betreft een positieve ontwikkeling voor Windows 10. Geduld is immers een schone zaak. Liever een stabiel besturingssysteem dan telkens nieuwe features die je misschien toch helemaal niet gebruikt. Alsnog gaat het af en toe mis, bijvoorbeeld met een recente cumulatieve update – oh ja, die zijn er ook nog! Daarnaast is de nieuwste Windows 10-versie niet compatibel met veroudere versies van antivirusprogramma’s van AVG en Avast.

Je kunt jezelf overigens afvragen of je nog een apart antivirusprogramma op je systeem wilt hebben. Een opsteker voor Microsoft namelijk dit jaar: de ingebouwde antivirus van Windows 10 behoort nu tot de top. Windows Defender haalt de hoogste score bij een vergelijkende test van het onafhankelijke AV-Test.  Top.

Goede bedoelingen ten spijt, blijft het update-proces voor velen een mijnenveld. Sinds de mei-update detecteert Windows 10 wel of de installatie ervoor zorgt dat de pc niet meer opstart. In dit geval wordt de update automatisch teruggedraaid. Bij de uitrol van updates houdt Microsoft al langer rekening met systeemconfiguraties die in het verleden voor problemen zorgden. Deze pc’s krijgen updates later binnen dan pc’s waarop ze vlekkeloos geïnstalleerd worden.

Windows 10 in 2020

Blikken we alvast vooruit op het komende jaar. Wat brengt 2020 voor Windows 10? Januari is direct al een cruciale maand. Dan stopt namelijk de ondersteuning voor Windows 7. Microsoft hoop dat veel Windows 7-gebruikers dan eindelijk de overstap naar Windows 10 maken. Hoewel meer dan de helft van de pc’s Windows 10 draait, zit een derde nog altijd op Windows 7. Nederlandse gemeenten zitten ook nog volop in het overstap-proces. Verlenging van ondersteuning kan, maar kost geld.

De eerste Windows-update van 2020 staat traditiegetrouw op de rol voor de lenteperiode. Verwacht wordt dat dan de vernieuwde Edge-browser de show gaat stelen. De standaard browser van Windows 10 wordt vervangen door een exemplaar dat Chromium als basis heeft. Je zou Chromium-Edge nu al kunnen downloaden en installeren, maar weldra wordt het automatisch voor je gedaan. Bedoeling is dat de lente-update de browser officieel in Windows 10 gaat integreren.

We wachten weer af welke kant we op gaan.

woensdag 29 januari 2020

Hoewel de ondersteuning voor Windows 7 op 14 januari jongstleden is gestopt, brengt Microsoft alsnog een extra update uit. Dit vanwege een bug die het bedrijf zelf introduceerde bij de ‘laatste’ Windows 7-update.

Update KB4534310 zou eigenlijk de laatste reguliere update voor Windows 7 zijn. Bugfixes en beveiligingsupdates zouden daarna enkel nog beschikbaar zijn voor (met name) zakelijke gebruikers die voor ‘extended support’ betalen. Probleem: de update zorgde ervoor dat de bureaublad achtergrond-functie van Windows 7 niet meer naar behoren functioneerde.

Lees ook: Overstappen of niet, vier opties voor Windows 7-liefhebbers

Wanneer een afbeelding op uitgerekt staat ingesteld, blijft enkel een zwarte achtergrond over. In eerste instantie leek het er op dat Windows 7-gebruikers hiermee zouden moeten leven. Nu verklaart Microsoft aan techsite The Verge dat er wel degelijk nog een extra update uitkomt, die dit probleem verhelpt. Wel zo netjes, gezien het bedrijf de fout zelf introduceerde.

Dinsdag 11-02-2020

Microsoft brengt Windows 10X-emulator uit

Microsoft brengt dinsdag een Windows 10X-emulator uit. Die is bedoeld voor ontwikkelaars, zodat zij apps kunnen ontwikkelen en testen voor het nieuwe besturingssysteem. Windows 10X is bedoeld voor apparaten met twee schermen en vouwbare pc’s.

Microsoft kondigt de emulator aan in een blog en heeft de software met bijbehorende tools online gezet. Volgens Microsoft is de emulator die dinsdag uitkomt een vroege versie en wordt deze geregeld geüpdatet, net als de Insider-builds van Windows.

Eind vorig jaar kondigde Microsoft Windows 10X aan als het besturingssysteem van de Surface Neo; een apparaat met twee 9″-schermen. Het besturingssysteem moet ook zijn weg vinden naar apparaten van Dell en Lenovo die een vouwbaar oledscherm hebben.

Ook heeft Microsoft een nieuwe versie van zijn Surface Duo-sdk uitgebracht. De update voegt onder andere ondersteuning voor macOS en Linux toe. Ontwikkelaars kunnen met de sdk hun Android-apps klaar maken voor gebruik met twee schermen. In januari bracht Microsoft al een eerste versie van deze sdk uit. De software is aangekondigd tijdens de Microsoft 365 Developer Day. De bijbehorende presentaties zijn online te volgen.

Windows 10X-emulator

Dinsdag 25 februari 2020

 

Microsoft: Voorlopig geen einddatum voor gratis upgrade naar Windows 10

Microsoft: Voorlopig geen einddatum voor gratis upgrade naar Windows 10

Microsoft heeft geen einddatum vastgesteld voor een mogelijkheid waarmee consumenten hun computer alsnog gratis kunnen upgraden naar Windows 10. Dat meldt een woordvoerder namens het bedrijf aan NU.nl. Daardoor is het onduidelijk hoelang de betreffende mogelijkheid precies beschikbaar blijft.

Het gaat om een hulpprogramma met de naam Media Creation Tool (MCT) dat door Microsoft op zijn website wordt aangeboden. Consumenten kunnen met het programma hun computer met een geldige licentie voor Windows 7 of Windows 8 gratis upgraden naar Windows 10.

Microsoft bood klanten eerst tot juli 2016 de mogelijkheid om hun computer gratis naar Windows 10 te upgraden, maar het hulpprogramma is de afgelopen maanden beschikbaar gebleven voor consumenten.

Meerdere gebruikers van reactieplatform NUjij hebben aan NU.nl laten weten dat zij op die manier hun Windows 7-computer succesvol hebben weten te upgraden. Zo ook Marie Louise Kutík-Veldman, systeembeheerder van beroep, die het hulpprogramma zowel zakelijk als voor privégebruik heeft gedownload.

“Er wordt niet om een productcode gevraagd, tenzij er geen geactiveerde productcode op de machine aanwezig is”, zegt zij. “Ik had toevallig maandag zo’n geval, maar als het goed is heb je die wel in je bezit. In mijn geval stond die op een sticker op de machine. Zonder deze code kom je niet verder in het proces, aangezien de MCT de code direct verifieert.”

De Microsoft-woordvoerder benadrukt dat de Media Creation Tool formeel niet voor consumenten bedoeld is, maar alleen voor zakelijke klanten. “We raden consumenten echt af om Windows 10 via deze tool te activeren, omdat het een niet-ondersteunende route is.”

Consumenten ontvangen ook Windows 10-updates

De NUjij’ers die van de het hulpprogramma gebruik hebben gemaakt, laten in aanvullende reacties in alle gevallen weten vervolgens ook de beveiligingsupdates te ontvangen. Ook krijgen zij de halfjaarlijkse updates met nieuwe functies als daar in hun situatie al sprake van was. Microsoft geeft Windows 10 doorgaans in het voor- en najaar zo’n grote update.

“De Media Creation Tool wijst zichzelf en is erg makkelijk in gebruik”, zegt Kutík-Veldman. “Met het programma voer je een volledige update van het besturingssysteem uit. “Je installeert dus een volledige versie, zoals je ook zou hebben als je deze los zou kopen. Uiteraard horen hier beveiligingsupdates bij, want het gaat hier om een legitieme volledige Windows 10-versie die Microsoft gewoon onderhoudt.”

Gebruikers die hun Windows-versie upgraden wordt aangeraden om voor de zekerheid een back-up te maken.

Vanaf 2023 wordt alleen Windows 10 nog ondersteund

Op 14 januari stopte Microsoft de ondersteuning voor Windows 7. Daardoor ontvangen apparaten met het besturingssysteem geen beveiligingsupdates meer. Vanaf 2023 geldt dat ook voor Windows 8. Vanaf dat moment is Windows 10 het enige systeem dat nog door Microsoft met updates ondersteund wordt.

Microsoft benadrukt dat gebruikers die Windows 10 installeren zonder gebruik te maken van een geldige licentie wel beveiligingsupdates missen en daardoor een verhoogde kans op risico’s lopen.

Satya Nadella is de nieuwe bestuursvoorzitter van Microsoft. Hij is de opvolger van Steve Ballmer, die augustus vorig jaar zijn vertrek aankondigde. De naam van Nadella deed al enkele dagen de ronde.

Nadella is pas de derde Microsoft-topman, na Ballmer en Bill Gates. De 46-jarige Indiase Amerikaan werd geboren in Hyderabad in India. Hij werkt al 22 jaar bij Microsoft. De afgelopen jaren gaf hij leiding aan de afdeling die onder meer de cloud-diensten van Microsoft ontwikkelt.

Microsoft-oprichter Gates prijst de nieuwe topman: “Satya is een bewezen leider met keiharde technische vaardigheden, zakelijk inzicht en de kunde om mensen samen te brengen.”

 

Zondag 12 april 2020

Microsoft-oprichter Bill Gates stapt op als bestuurslid van het techbedrijf, maakt hij vrijdag bekend. Hij wil meer tijd besteden aan filantropische activiteiten zoals wereldgezondheid, onderwijs en klimaatverandering.

Wel blijft Gates betrokken bij Microsoft als adviseur van de huidige bestuursvoorzitter Satya Nadella.

In 2008 ging Gates al minder werken bij Microsoft om meer tijd te kunnen besteden aan filantropie. Tot 2014 was hij vervolgens voorzitter van de raad van bestuur. Sinds dat jaar is hij geen voorzitter meer, maar hij bleef wel bestuurslid.

Gates richtte Microsoft in 1975 op samen met Paul Allen, die in 2018 overleed. Het bedrijf groeide uit tot het meest succesvolle softwarebedrijf van de jaren tachtig en negentig. Lange tijd was Gates de rijkste man ter wereld.

Gates stopt waarschijnlijk ook met zijn bestuursfunctie bij Berkshire Hathaway, het fonds van investeerder Warren Buffet, die hij sinds 2004 bekleedt.

Windows 10 mei 2020-update staat voor je klaar

Windows 10 mei 2020-update staat voor je klaar

Het is volop lente en voor Windows 10 betekent het dat de tijd aangebroken is voor de eerste grote onderdelenupdate van dit jaar. De mei 2020-update is vanaf 28 mei voor iedereen beschikbaar. Lees hier over de installatie en wat de update toevoegt.

Wil je meer leren over Windows 10? Start nu met de Cursus: Windows 10 Beheer (boek & online cursus)

Op het moment van schrijven is er voor reguliere gebruikers nog geen manier om de mei-update handmatig te installeren. Je bent daardoor afhankelijk van wanneer Microsoft de update precies voor jouw systeem klaar zet. Er is zoals altijd sprake van een uitrol, dus niet alle pc’s krijgen de update op 28 mei tegelijk aangeboden. Mogelijk heb je nog even geduld nodig.

Controleer op updates onder Instellingen, Bijwerken en beveiliging. Het kan zijn dat er nog eerdere updates voor je klaar staan om geïnstalleerd te worden. Klik dan op Downloaden en installeer alle resterende updates.

Uiteindelijk krijg je hier de melding Uw pc is bijgewerkt. Klik desondanks op Naar updates zoeken. Als je de optie krijg om Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 2004 te installeren, dan weet je dat de mei 2020-update voor jou beschikbaar is. Klik op Nu downloaden en installeren om de update door te voeren.

Houd er rekening mee dat een herstart van je systeem nodig is. Zorg van tevoren voor dat je openstaande documenten hebt opgeslagen, zodat je geen werk verliest. Ook is het verstandig om van belangrijke bestanden een back-up te maken, mocht er onverhoeds iets misgaan. Dan heb je die altijd nog achter de hand.

Wat is er nieuw?

In het verleden zaten dit soort grote updates altijd vol nieuwe programma’s en handige extra’s, maar de laatste zijn ze kleinschaliger van aard. Dat geldt ook voor de mei 2020-update, die voor het gros van de Windows 10-gebruikers weinig nieuws bevat.

Cortana en WSL2

Zo zijn er bijvoorbeeld aanpassingen gedaan aan Cortana. Je zou verwachten dat de digitale assistent meer functies krijgt, maar het tegenovergestelde is waar. De spraakassistent krijgt juist een telkens kleinere rol in Windows 10. Bovendien verstaat Cortana nog altijd geen Nederlands.

Wie naast Windows graag met Linux experimenteert, kan aan de slag met een nieuwe versie van het Windows-subsysteem voor Linux. Daarmee draai je Linux-programma’s binnen Windows 10 zelf. WSL2 presteert tot wel 20 maal sneller dan de vorige editie, zodat het compatible is met meer Linux-software. Waaronder de veelgevraagde ondersteuning voor Docker.

Daarnaast wordt het update-proces voor WSL gestroomlijnd. WSL-updates maken voortaan namelijk onderdeel uit van de reguliere Windows-updates en installeren langs deze route mee.

Cloud-installatie, verbeterde zoekfunctie en meer

Af en toe is een herinstallatie van Windows 10 nodig. Voorheen vaak een vervelend klusje, maar dit wordt telkens makkelijker. De mei 2020-update introduceert de optie om Windows 10 te installeren ‘vanuit de cloud.’ Je hoeft niet zelf meer op zoek naar de installatiebestanden om ze vervolgens op een usb-stick te zetten, et cetera. Je vindt de optie straks onder Instellingen, Systeemherstel, Opnieuw beginnen met een schone installatie van Windows.

Binnen de verkenner is de zoekfunctie verbeterd. Zo worden zoeksuggesties gegeven op basis van de bestanden in (sub)mappen. Ook bestanden die je in OneDrive hebt opgeslagen, worden meegenomen in de zoekresultaten. Een andere welkome aanpassing is de manier waarop je bluetooth-apparaten laat verbinden. Dit verloopt puur via taakbalk-meldingen, je hoeft dus niet meer allerlei verschillende menu’s te doorzoeken.

Update uitstellen

Misschien sta je helemaal niet te springen om deze Windows-update. Niet zo gek, want er is altijd een kans dat deze problemen introduceert die je ervoor niet had. Onderdelenupdates zoals de mei 2020-update zijn gelukkig tot een jaar lang uit te stellen.

Genoeg tijd dus om de kat nog even uit de boom te kijken. Hoe je dat precies doet, lees je bij onze collega’s van Computer!Totaal en hun artikel over Windows 10-updates uitstellen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

Neem vrijblijvend contact op

Voor u maak ik graag een oplossing op maat, bel of mail mij vrijblijvend.

Contactformulier

Klik hier om gebruik te maken van mijn online contactformulier. Ik ben bereikbaar in de omgeving randstad e.o.

Telefoon

Telefoon: 0637305323 Spreek uw bericht in met naam en telefoonnummer, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.

Email

Wilt u liever contact opnemen per mail? Stuur dan een email naar info@nederlandonlineservices.com